THE CONSCIOUSNESS OF WATER
'ES FEHLT ETWAS'
HET TABERNAKEL
GEBORGENHEID
geborgenheid is verbondenheid met de genius loci de geest van de plek die je veilig doet voelen omsloten maar niet opgesloten
beeld van expositie Alter Ego juni-augustus Nieuwe Gang Beuningen
Es fehlt etwas…. De wereld als voeding voor de geest, overal iets zien, ervaren. Ik kijk om me heen, alles wil ik leven, niets missen. Herinneringen stapelen zich op door de tijd, maken me tot wat ik ben. Elk moment een ander mens. Wie ik ben is in de toekomst. Nog onbekend voor mij nu. Es fehlt etwas….. ik voel het. Dat drijft me voort, de motor van het bestaan. Duizend luikjes gaan open, tijdvergeten genieten. Ik ga ervan glanzen. Maar de waarneming is niet altijd even scherp, blinde vlekken, gaten en scheuren. Dichter bij wie ik ben, eist de kloktijd zijn onverbiddelijke tol.
Het Tabernakel is in de Katholieke kerk het centrum van het gebouw. Het is een kluisje waarin een gewijde hostie, het symbool van Christus, bewaard wordt. Het is het heiligste wat er in de kerk is, door de hostie is eigenlijk Christus aanwezig in de kerk. Ook je brein, de zetel van je gedachten, je identiteit wordt beschermd door een stevig schedeldak. Dit werk is ook een kluis, een stevig kastje van dik hout, ferme deurtjes. Het heeft een menselijke maat, een huid die uitnodigt om aan te raken. Dit tabernakel beschermt de architectuur van mijn gedachten tegen invloeden van buitenaf, tegen ongewenste pottenkijkers. Toch zijn er de deurtjes, zonder slot, makkelijk te openen, die de de inhoud toegankelijk maken.
 Zondag 27 juni 2009 Ineens was het er. Onweer, een bijbelse wolkbreuk…. Het water kolkte door de Hengstdalseweg en de Van ’t Santstraat. Ooit een rivier….het water herinnerde zich dat, het zocht zijn oude loop. Dwars door huizen, kelder, tuinen… De mensen van Nijmegen- Oost hadden een antwoord. Dweilen, met de kraan open, maar met het groot gevoel voor saamhorigheid dat deze buurt kenmerkt. Daar gaat dit kunstwerk over. Het niet meer te stoppen water en de veerkracht van de mensen in deze buurt.